Prezes52, no przecie cała mama :P
LPG Landi Renz IG1 - niskie ciśnienienie
Zwiń
X
-
LPG Landi Renz IG1 - niskie ciśnienienie
Mam skoda Octavia II silnik 1,6 MPI. 2010 r Instalcja LR Omegas . zatankowany do pełna na stacji Lotos. PO ok 40 km . centralka pipczy i przełaczył się na gaz. Po podpieciu kompa okazało się ze jest za niskie ciścinienie ok. 0.36. Wymieniłem reduktor na nowy i map sensor na nowy. Dalej jest ten sam problem. Zawór na zbiorniku lpg, działa. Trzpień zaworu jest czysty nie jest zabrudzony. nie wiem co jest problemem.
Reszta ustawień jest raczej w porządku. Przewód niby też drożny. sprawdzałem podając napiecie na zawór zbiornika bezpośdrednio z akumulatora. Wygląda na nieuszkodzony , nie jest nigdzie mechanicznie docisnięty. auto ma dopiero 32 tys. jest mało jeżdżone przez ostatnie pól roku. filtry oba wymienione [ nowy był na reduktorze w komplecie ]. Bak lpg pełny na full.Krzysztof512
-
-
no własnie nie działa , cały czas pokazuje 0,36 a wczoraj 0,8, czujnik mapsensor był wymianiany i własnie nie mogę skalibrować map sensora - sprawdze tą wiązke a przesz moment raz po odpaleniu [ po wymianie reduktora chodził dobrze]]Zamieszczone przez pejoCzy regulacja ciśnienia na reduktorze działa? Jeśli tak to sprawdź dokładnie wiązkę przy wtyczce czujnika ciśnienia gazu na listwie wtryskowej.Krzysztof512
Komentarz
-
-
Zakładam, że wiesz jak reguluje się ciśnienie na reduktorze - śrubką na reduktorze kręcimy na uruchomionym silniku (uwaga na poparzenie ręki). Ta regulacja jest bardzo ciężka.
Jeśli w ten sposób regulujesz i działa to sprawdź dokładnie wiązkę przy samej wtyczce. Tam przewody lubią się przecierać.
Jest jeszcze jedna możliwość, że kupiłeś uszkodzony reduktor
Komentarz
-
-
I jedno i drugie. Reduktor jest pod akumulatorem i spróbuj tam rękę włożyć jak jest ciepły silnik. Poza tym musisz trochę pokręcić aby ustawić dobre ciśnienie. Trzeba wykonać kilka lub kilkanaście pełnych obrotów śrubki.Zamieszczone przez bishopDostęp czy ustawienie prawidłowej wartości?Zamieszczone przez pejoTa regulacja jest bardzo ciężka.
Komentarz
-
-
Sprawa się wyjasniła. Wypuściłem LPG ze zbiornika- odłączyłem akumulator w samochodzie , podłaczyłem długi kabel do akumulatora 12V - taki od alarmu Satel, od gazownika chciałem kupić ale dał za darmo ,krótką rurkę miedzianą z końcówką do wkręcenia w wielozawór do butli ], do rurki doczepiłem wąż ogrodowy żeby gaz nie zbierał się blisko samochodu , na szczęście dzisiaj wiało, i opróżniłem powoli cały zbiornik załaczając tylko napiecie z akumulatora[ zawór manulany odkręciłem ale tylko trochę bo bałem się żeby zawór podczas wypuszczania LPG nie zamarzł ]. wyjąłem pusty zbiornik z samochodu,no i okazało się że nie był taki pusty. wody było ok 1 litra , i syf maż taka sama jak zbiera się w reduktorze. Ostatnio tankowałem parę razy ma Lukoil koło Makro w Gdyni na ul. Hutniczej. Coś więcej trzeba wyjaśniać ! . Wymyłem a potem przedmuchałem zbiornik powietrzem ze sprężarki. zatankowałem LPG na Shelu na próbę 15 litrów, ciśnienie w normie 1,35. Będę jeszcze dokładnie kalibrował instalację ale to później.Krzysztof512
Komentarz
-
-
czarnulka, Płaszowska 22 lub Beskidzka, kawałek od Biedrony po lewej stronie,numeru domu nie pamiętam, ale widać z ulicy.
Ja od 1999 roku jeżdżę na Płaszowską. Ostatnio zmienił się właściciel, ale nie zauważyłem, by się coś pogorszyło u nich.
Krzysztof512, co du Lukoila to nie tankuj na tym syfie. W Krakowie też mamy te stacje i opinia co do jakości paliw baaardzo mierna.
Komentarz
-
Komentarz